Köp böckerna

De förlorade barnen

av Jens Mikkelsen och Katia Wagner.

16-årige Ghazi står i ett gathörn och säljer knark, övervakad av mannen som styr hans liv. Kardo hankar sig fram som prostituerad. Mohammed har klivit ur systemet och lever på Londons gator. Amir gömmer sig. 14-åriga Muna gråter i luren och säger att hon vill hem, det är sista gången familjehemsmamman hör hennes röst.
De är några av många hundra ensamkommande flyktingbarn och –ungdomar som försvunnit i Sverige under senare åre och som ingen letar efter.

Varför undrar ingen vart de tagit vägen? Varför försöker ingen ens förvissa sig om att de inte utsätts för brott? Varför reagerar ingen över att mer än 100 flickor och tjejer är borta?
Hur kan detta vara något vi inte pratar om?

Förlag: Natur & Kultur
ISBN 978-91-27-13432-4
Utgivningsår: 2013

För recensionsexemplar, kontakta Bonnie Halling

Katia Wagner är frilansjournalist och författare till Alexandramannen, som belönades med Wendelapriset. Jens Mikkelsen är journalist på Sydsvenskan och har vunnit Stora Journalistpriset samt Guldspaden vid två tillfällen. Tillsammans arbetade de på Sydsvenskans grävredaktion och nominerades till Guldspaden 2010 för en granskning om rasism inom polisen.

fotograf: Nikolas Werngren

Recensioner

Jag ska medge att jag två gånger, men med plågsam osäkerhet, läst denna angelägna bok. Först med stark upprördhet. Sedan, för att hitta lösningar, med något som liknar uppgivenhet. … en beundransvärd bok”

Per Olov Enquist, Expressen

”I texten finns en närhet som bara kan uppstå ur respekt och tillit mellan intervjuperson och författare. Där är journalistduon idealisk. Fram växer ett starkt reportage från svenska småstäder”

Lawen Mohtadi, Dagens Nyheter

”Wagner och Mikkelsen har skrivit ett gediget reportage … I boken får siffrorna kött, blod och namn … Wagner och Mikkelsen har skrivit en uppfordrande bok. En bok som tvingar oss att se det vi valt att inte se. En bok som tvingar oss att bry oss. Därmed bär den med sig ett litet hopp om att barnens situation kan förändras.”

Sam Sundberg, Svenska Dagbladet

”Ett viktigt tidsdokument”

Ingalill Mosander, Aftonbladet

”Mikkelsen och Wagner synliggör en grupp unga människor som mer än de flesta förtjänar vår uppmärksamhet.”

Samuel Edquist, Aftonbladet

”Mikkelsens och Wagners bok är i sin välskrivna saklighet, sin grundliga research, sina inkännande fallstudier och sin adekvata kartläggning en måsteläsning.”

Maria Ripenberg, Upsala Nya Tidning

”Allt är så upprörande, skrämmande och sorgligt att jag tycker det är värt att framhäva … Detta är en bok jag önskar väldigt många läsare.”

Eva-Lotta Hultén, Göteborgs-Posten

”Mikkelsen och Wagner håller sig ifrån att skriva affekterat och avlivar istället fördomarna genom statistik. … De förlorade barnen är samhällsjournalistik på både högsta och närmsta nivå. Ingen som läst den kan fortsätta att blunda.”

Joel Sjöö, Borås tidning

”Jag önskar den här boken, en av vårens angelägnaste, många läsare. Jag önskar att dess innehåll ska komma att diskuteras, vid köksbord såväl som i sammanträdesrum och vid polisens morgonmöten.”

Anna Rudberg-W, Östgöta Correspondenten

”En av årets viktigaste böcker”

Nerikes Allehanda

”Ett stycke lika angelägen som upprörande journalistik. Wagner och Mikkelsen har gjort ett gediget researchjobb, men framför allt varit ute i verkligheten och träffat de unga flyktingarna och mängder av personer kring dem.”

Rikard Flyckt, Jönköpings-Posten

”Även om det kan låta så är inte De förlorade barnen uteslutande en dyster bok, den ger otaliga exempel på att många gör sitt allra bästa för att hjälpa”

Ola Wihlke, Norrbottens-Kuriren

”Ett skrämmande och viktigt reportage”

Eva Dandanelle, Smålandsposten

”framför allt – och här blir deras reportage som starkast – låter de flyktingungdomarna själva komma till tals, i all deras skörhet och tapperhet.”

Johan Wilhelmsson, Norrköpings Tidningar

”De förlorade barnen är en ögonöppnare”

Yngve Sunesson, Hallands Nyheter

”Boken är inte nådig i sin kritik och beskriver hur godtyckligt det svenska asylsystemet är … Själv sitter jag med en metallisk smak i munnen. Min svenska självbild är definitivt krossad.”

Maria Carlsson, Arena

”Vårens mest upprörande fackbok.”

Ella Andrén, bloggen dagensbok.com