Köp böckerna

Om Katia

Jag är journalist, författare  och föreläsare som bedriver min verksamhet i egen regi. Jag skriver huvudsakligen reportageböcker och gör fördjupningsreportage. Under början av 2017 kommer min nästa bok, som liksom den förra sätter fokus på ensamkommande barn; de som försvinner, de som lever på gatan, de som utsätts för människohandel. Min journalistik handlar om människor vars liv vi måste se, fast vi kanske inte orkar. Som 14-åriga Muna i De förlorade barnen, som försvann spårlöst utan att samhället ens letade efter henne, som tjejerna i min bok Alexandramannen, som utsattes för övergrepp och svek från vuxna, som Farid i den kommande boken, som svårt sjuk i epilepsi hamnade på en parkbänk i centrala Stockholm på grund av slappa vuxna.

Jag lämnade Sydsvenskan 2012 efter 17 år på tidningen och var under 2014 producent och programledare för OBS i P1.

Jag föreläser om ungas vardagsliv på nätet och gör projekt på skolor som inbegriper elever, personal och föräldrar. Jag håller föredrag om ensamkommande, och om journalistik, bland annat om att göra svåra intervjuer.

De förlorade barnen kom 2013, utgiven av Natur och Kultur. Den har jag skrivit tillsammans med Jens Mikkelsen. Tillsammans spårade vi några av de försvunna ensamkommande barnen som i boken berättar sina egna berättelser. Recensioner kan du läsa här.

2008 kom min första bok ut, Alexandramannen, en reportagebok om den första stora nätsexhärvan som avslöjats i Sverige. Pocketversionen gavs ut sommaren 2009. Tidigare samma år kom Addad på nätet, en lättläst ungdomsversion.

I fjol prisades min P1 Dokumentär Att ta ett barn, (med Milan Djelevic) med Grävande journalisters pris Guldspaden i riksradioklassen. Både Alexandramannen och De förlorade barnen nominerades till samma pris.  Jag har fått Wendelapriset för bästa socialreportage .